×
×

Szkolenie dla hodowców trzody chlewnej

images.jpeg
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu zaprasza hodowców trzody chlewnej na szkolenie: „Nowe zasady bioasekuracji przy afrykańskim pomorze świń  w związku ze zmianą  Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie afrykańskiego pomoru świń" 

Szkolenie odbędzie się dnia 23.02.2018 (piątek) godz. 9:00, w Opolu ul. Wrocławska 170, sala WIW (wejście bezpośrednio od ul. Wrocławskiej 170)

 

 

UWAGA 
Rozporządzenie dotyczy wszystkich hodowców świń z terenu powiatu opolskiego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu informuje, że z dniem 27 lutego 2018 r wchodzi w życie rozporządzenie MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 9 lutego 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, które nakazuje:

  1. karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
     
  2. prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz re­jestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
     
  3. zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
     
  4. utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
     
  5. wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
     
  6. stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czyn­ności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
     
  7. bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
     
  8. używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
     
  9. wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość - nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
     
  10. sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
     
  11. zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem - w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym;

oraz zakazuje:

a) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.2)), zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego”, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń,

b) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczest­niczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.